РОЛЯ НА ЛИПИДИТЕ В ТЕРАПИЯТА НА АКНЕ

Каква е връзката между появата на акнеични лезии и режима на хранене? Защо освен професионалните терапии за лечение на акне е необходимо клиентите да да включат в своето меню храни, богати на омега-3 мастни киселини? Предлагаме ви специална статия /в съкратен вариант/, подкрепена от последните научни изследвания, за да ви помогнем в лечението на акнеичните прояви при вашите клиенти.

Метаболизъм на липидите и акне

Прекомерната секреция на себум е един от основните фактори в патогенезата на акнето. На неговия състав влияят генетично обусловени механизми, на които пък въздействат храните, които приемаме.

Себумът се състои от триглицериди и свободни мастни киселини (57,5%), восъчни етери (26%), сквален (12%), холестерол и етерите му (4,5%). Той отговаря за хидратацията, фото- и антиоксидантната защита на кожата и косата. Промените в състава на себума (например, повишеното съдържание на ненаситени мастни киселини, сквален и сквален пероксид, намаленото съдържание на линолова киселина) доказано водят до фоликулярна хиперкорнификация, задействайки верига от механизми, провокиращи появата на неприятните пъпчици, които притесняват клиентите.

Липидите, отделяни от мастните жлези създават среда за размножаване на Propionibacterium acnes, които стимулират синтеза на възпалителни цитокини и антимикробни пептиди.

Това е само една малка част от сложния механизъм на патогенезата на акнето. И до ден-днешен този механизъм предизвиква дискусии сред учените. Но специалистите са на едно менние – възпалителните реакции възникват под действието на следните компоненти, свързани със секрецията на себум:

  • 5-липоксигеназа (5-LOX) – ензим, който се активира от окислени сквалени и способства за превръщането на арахидоновата киселина в левкотриен В4 и увеличава броя на възпалителните клетки.
  • Рецептори активатори на клетъчната пролиферация (PPARs) – група протеини, които регулират производството на себум и диференциацията на кератиноцитите.
  • Стерол-отговорен елемент – транскрипционен фактор, който стимулира липогенезата в мастните жлези.
  • Тол-подобни рецептори (TLRs) – действат индиректно при акне, провокирайки възпалителна реакция.
  • Левкотриен B4 – медиатор на възпалението, който присъства в космения фоликул.

Балансирано съотношение на омега-3/омега-6 мастни киселини

В редица проучвания е установено, че инуитите, жителите на остров Окинава и други народи много рядко страдат от акне. Традиционно те консумират предимно морски дарове за разлика от нас, жителите на големите градове, които включваме все повече тестени и захарни изделия, fast food, газирани напитки и други нездравословни храни. Доказано е, че в тези храни съдържанието на омега-6 мастни киселини надвишава 10 пъти съдържанието на омега-3. Както е известно омега-3 киселините предпазват от редица заболявания, включително и от възпалителни реакции на кожата, тъй като потискат действието на някои цитокини. Омега-6 киселините имат противоположни свойства и променят нормалното физиологично състояние на кожата до провъзпалително с повишено производство на възпалителни компоненти и цитокини.

Изключително важно е правилното съотношение на омега-3/омега-6 киселините, каквото е характерно например за средиземноморската диета.

А допълнителните хранителни добавки на основата на полиненаситени мастни киселини в редица случаи подобряват общото състояние на кожата при акне. При правилно съотношение омега-3 киселините намаляват възпалението и потискат гените, свързани с липидния метаболизъм. Те взаимодействат с продуктите на липидната пероксидация, цитокините и тол-подобните рецептори – компоненти на имунния отговор на организма, които се активират при пациенти с акне.

Изследване сред пациенти с акне, които са приемали 4 пъти дневно хранителна добавка, съдържаща 250 mg EPA (ейкозапентаенова киселина) от сардини и аншоа, 3,75 mg цинков глюконат, 50 mcg селен, 50 mcg хром и 50 mg EGCG (епигалокатехин 3-галат) от екстракт от зелен чай показва, че след 2 месеца се установява значително намаляване на възпалителните лезии.

Източници на омега-3 и омега-6 киселини

Съвременните знания за патогенезата на акнето са достатъчни и дават основания на козметолозите освен прилаганите професионални терапии за лечение на акне, да съветват своите клиенти и относно хранителния им режим, а именно – да избягват храни с висок гликемичен индекс и да включват повече морски дарове в менюто си. Добре е да се знае, че семената и растителните масла (шафран, грозде, слънчоглед, палма, царевица, пшенични зародиши, соя), които масово се използват в храните, са добър източник на омега-6 киселини, но са с ниско съдържание на ценните омега-3. За разлика от омега-6 киселините, приемът на омега-3 обикновено е недостатъчен. Откъде могат да се набавят омега-3 киселините? Алфа-линоленовата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци, лененото семе, орехите и маслото от рапица. Производните на ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) могат да се набавят от сьомга, скумрия, сардини, аншоа, херинга и дъгова пъстърва, както и от някои водорасли. Напоследък антарктическото масло от крил (Euphausia superba) придоби широка популярност като богат източник на омега-3 мастни киселини.

Редактор: Поли Манолова

 

673 498 Асоциация на козметиците в България