КОИ СА СТЪПКИТЕ КЪМ УСПЕШЕН БИЗНЕС?

Всеки начинаещ козметик, който е решил да поеме по пътя на тази нелека, но прекрасна професия, трябва да е наясно с какви трудности и проблеми ще се сблъска, преди да успее да се наложи като добър професионалист, добър мениджър и да изгради успешен бизнес.

Предлагаме ви откровен разговор с г-жа Поли Ангелова, козметик с 26-годишен стаж, собственик и управител на Vital Sun Centre.

В НАЧАЛОТО… ЧАСТ I

Нека признаем – 26 години стаж като козметик, управител и собственик на салон не са никак малко. Но как всъщност започва своята работа г-жа Поли Ангелова, с какви трудности се сблъсква и какво я кара да продължи напред?

 Г-жо Ангелова, защо избрахте професията козметик?

Още от ученическите ми години аз имах афинитет към красотата и дори бях започнала да оформям веждите на приятелки, което в онези времена беше най-малкото странно. Майка ми беше фризьор и в дома за красота, където работеше, аз често наблюдавах дейността на козметиците и ми беше изключително интересно как красиво преобразяват жените.

Завърших съвсем друга специалност, след което и курс за козметик, но дълго време се занимавах с различна дейност. В зората на демокрацията аз вече бях твърдо ориентирана и убедена, че искам да работя в областта на козметиката, регистрирах фирма и отворих първия си салон през далечната 1994 г.

Как се справяхте в началото?

Всяко начало е трудно, но аз се усъвършенствах с много четене и непрекъснато се стремях да получавам нова информация. Отворих салона за красота с твърдото убеждение, че ще успея и въпреки че много неща научих по време на работата, аз имах увереност в действията, мисленето, подхода. Истината е, че всяко начало те учи, но най-важното е да си свършиш качествено работата и клиентът да остане доволен. Колкото до професионалния опит, той се придобива с много усилия, старание и мисъл.

В каква апаратура инвестирахте?

От самото начало на дейността ми непрекъснато съм инвестирала в апаратура, въпреки че по онова време нямаше много избор. От Италия с помощта на близки си закупих основните апарати – пароозонатор, апарат за йонофореза, ултразвукова шпатула, уред за вакуумно почистване, апарат за лимфен дренаж, дарсонвал и др. Истината е, че инвестирах в различни апарати, за някои от които във времето видях, че не осигуряват обещаните резултати и ги изчистих от практиката си, а с други работя и до ден-днешен, защото те се доказаха като високоефективни и безопасни.

На каква професионална козметика заложихте?

В онези далечни години заложих на професионална италианска козметика, след което работих със Selvert Thermal, открих бранда GERnetic, с който работя и до ден-днешен, както и Mary Cohr. Преминала съм през много обучения във Франция за работа с GERnetic и познавам лично г-н Лапорт, създателят на марката. Дори към момента имам изключително доволни клиенти, които не могат да сравнят продуктите на тази марка с нищо друго.

Следва продължение…

 

 

 

 

 

150 150 Асоциация на козметиците в България