КОИ СА СТЪПКИТЕ КЪМ УСПЕШЕН БИЗНЕС?

ФОРМУЛАТА НА УСПЕХАЧАСТ III

Каква всъщност е формулата за успеха на един център за красота? Какво се крие зад многото часове работа, непрекъснатото обогатяване на познанията и абсолютната отдаденост на професията? Продължаваме нашия откровен разговор с г-жа Поли Ангелова, козметик с 26-годишен стаж, собственик и управител на Vital Sun Centre.

 

Г-жо Ангелова, какви трудности срещнахте при избора си на персонал?

Трудностите са много, защото обикновено кадрите са не само неподготвени като професионалисти, но и не знаят какво точно да очакват в този бизнес. По принцип се търсят специалисти с опит, а всъщност тези хора са работили за кратко време в различни салони за красота и да – те имат някакъв стаж, но опитът им основно е натрупан в даден козметичен център със съответните процедури и конкретна концепция. Изискват се доста време, усилия и средства, за да може този козметик да се адаптира към твоя начин на работа, подход, терапии, апарати и т.н.

За съжаление в нашия бранш има изградени немалко погрешни представи за работата ни – обикновено козметиците чакат да ги връхлети работа, но това далеч не е така, ние сме тези, които трябва да я провокират. Реално погледнато, проблемът е, че хората не идват с готовност да работят и да се учат.

А за тези, които са решили, че ще бъдат мениджъри, ще кажа: „Преди всичко трябва да си професионалист и да знаеш материята от А до Я, за да можеш да обучаваш своя персонал и винаги да бъдеш на първа линия.“ Затова работя най-много от всички, никога не бездействам и аз съм тази, която дава пример със своето поведение и своя опит как трябва да се случват нещата, за да мога след това да изисквам същото от моите служители. Ако аз менажирам специалисти, които неглижират професията си и нямат желание да се развиват, за съжаление ни очаква само фалит.

Каква е вашата формула за успех?

Работа, много, много работа, позитивни мисли и послания. Моята формула за успех е да обичаш това, което правиш. Ние работим с ръце, сърце и мисъл. Ето защо най-важно е да обичаме професията си, да сме съпричастни към клиентите си и да можем максимално да помогнем при всяко състояние на кожата на даден клиент.

Какво трябва да знае един начинаещ козметик?

Първо, трябва да е въоръжен с много търпение, второ – да попадне на правилното място, и трето – да не бърза да прави бизнес, а бавно и последователно да се учи, както и винаги да се базира на логиката. Изискват се много знания, опит и непрекъснато обогатяване и надграждане на уменията, а това е свързано с немалко време. Да гледа на професията сериозно и непрекъснато да бъде информиран за последните иновации в областта на козметологията.

Трябва ли управителят на салон за красота да бъде и психолог?

Категорично да. Но умението да си психолог се развива в годините и с натрупването на опит, за да знаеш кога, къде, как и колко, т.е. подходът към всеки клиент трябва да бъде строго индивидуален. Умението да опознаваш бързо хората е много важно за нашата работа, защото всеки един човек е уникален, така както и нашата кожа е уникална. Разбира се, това не се случва сега и веднага, а когато човек има готовност да инвестира време и да надгражда познанията си. Това е възможно само ако наистина обичаш и си отдаден изцяло на професията си. А когато започнат да се отварят сетивата ти за нови неща, т.е. когато утвърден професионалист работи до теб и ти показва правилния подход, няма невъзможни неща. Но както във всяка професия, така и в тази, всичко се случва постепенно и във времето. Лошото е, че някои хора просто се „отбиват“ в професията Козметик и я обезценяват. А всъщност професията Козметик е многопластова, развива се и се надгражда с времето.

Как се справяте с нелоялната конкуренция?

Нелоялната конкуренция е навсякъде около нас. Да, ние даваме на всеки начинаещ козметик възможности и умения как да се справи в ситуация, която не му е позната, обучаваме го и инвестираме в него, а в даден момент той напуска салона и стартира собствен бизнес. В това няма лошо, обикновено лошото е, че краде база данни или просто прави салон в съседство, поради липса на законови разпоредби в козметичния бранш. Да, това са лоши практики. Добрите практики са, че този, който наистина обича професията си, винаги ще я упражнява с любов, ще следи непрекъснато новостите и ще се развива. Той винаги ще бъде над лошите практики в козметичния бранш. Добрите практики са да имаш позитивен екип, т.е. служители, които виждаш, че израстват в професията.

СЪВЪРШЕНСТВОТО В ЕДИН ЕКИП Е ТОГАВА, КОГАТО НИЕ СЕ РАЗБИРАМЕ САМО С ЕДИН ПОГЛЕД.

В момента мога спокойно да кажа, че съм изградила съвършен екип. Разбира се, това зависи и от чисто човешкото във всеки специалист, както и от развитието му в духовен аспект.

Какво е важно да знае козметикът, който иска да отвори салон?

Просто трябва да знае, че животът му е отдаден на тази професия. Само тогава може да има успехи, но за сметка на жертви, касаещи личния му живот и свободното време.

Интервюто взе: Поли Манолова

1848 1039 Асоциация на козметиците в България