КОИ СА СТЪПКИТЕ КЪМ УСПЕШЕН БИЗНЕС?

РАЗВИТИЕ И НЕПРЕКЪСНАТО НАДГРАЖДАНЕ – ЧАСТ II

Веднъж създаден, салонът за красота трябва да се развива и надгражда с нова апаратура, нови процедури, нова професионална козметика, за да е в състояние да отговори на все по-нарастващите изисквания на клиентите. Същото се отнася и за специалистите, работещи в салона за красота, които трябва да са максимално адекватни и да удовлетворяват желанията на всеки клиент. Продължаваме нашия разговор с г-жа Поли Ангелова, козметик с 26-годишен стаж, собственик и управител на Vital Sun Centre.

 

Г-жо Ангелова, как започнахте да развивате вашия салон за красота?

В даден момент започнаха да отварят врати големи салони за красота, клиенти започнаха да ме уведомяват, че посещават спа центрове и реших, че не мога да остана на това ниво, а трябва да помисля много сериозно за бъдещето на моя бизнес и да вървя напред и нагоре. Първата ми стъпка в тази насока беше изтеглянето на кредит и инвестирането в салон с престижна локация. Желанието ми беше да разрастна бизнеса, защото притежавах достатъчно опит, умения и знания, които да предам на моя екип. Чувствах се уверена и убедена, защото реално погледнато в нашия бранш, ако си само мениджър, не би могъл успешно да разработиш и развиеш този бизнес. Истината е, че трябва да си добър професионалист в областта си, а успешният мениджмънт върви успоредно с това.

Как надграждахте апаратурата за вашия център?

През годините надграждах апаратурата и професионалната козметика, с която работех, като винаги съм се стремяла да са адекватни към козметологичните тенденции в момента, да са безопасни и същевременно да осигуряват отлични резултати за клиентите. Разбира се, не винаги можеш да попаднеш на най-доброто, но аз съм съумявала да избера максимално ефективни апарати и козметични продукти.

С какви проблеми се сблъскахте?

За съжаление в този бизнес има доста неприятни ситуации и некоректно отношение от страна на търговците, предлагащи козметична апаратура. Затова във времето аз се научих много добре да проучвам всичко преди да реша да инвестирам в даден апарат. Изключително много държах лично да изпробвам работата на съответния апарат и дали наистина се постига рекламирания ефект. По този начин преценявах на каква апаратура да заложа в салона, т.е. апаратура, която е безопасна, надеждна и гарантираща добри резултати.

Безспорно днес времето е най-ценният ни ресурс. Какво мислите?

Да, днес времето е най-ценният ресурс както за клиентите, така и за специалистите. Ще ви дам пример с най-елементарната процедура – кола маска. Това в огромна степен е показателно за справянето ни като специалисти. На първо място трябва да сме наясно с посоката на растеж на космите, за да знаем как да нанесем кола маската. И колкото и просто да изглежда, далеч не е така, защото клиентът трябва да бъде обслужен максимално бързо и безболезнено. Всъщност, времето е най-големият ни ресурс и капитал, защото аз, благодарение на опита си мога да направя кола маска за отрицателно кратко време и напълно безболезнено. Ако обаче се занимавам с това 2 часа, никога няма да мога да си изплатя кредитите и 90% от клиентите ми няма да се върнат, защото всеки клиент бърза и има времеви лимит. Да, 2 часа са оправдани за терапия, която е релаксираща и глезеща сетивата, но не и за процедура за премахване на косми.

Интервюто взе: Поли Манолова

Следва продължение…

3000 3000 Асоциация на козметиците в България