КАК ДА СТРУКТУРИРАМЕ БИЗНЕСА СИ, ЗА ДА Е УСПЕШЕН – ЧАСТ II

Продължаваме нашия разговор с г-жа Анелия Талиб, която дава важни насоки как да не сте на загуба в условията на епидемичната обстановка у нас.

Г-жо Талиб, как да не са на загуба козметиците в условията на епидемичната обстановка?

При първата пандемична вълна през пролетта на миналата година, аз лично получих разбиране от наемодателя си, който намали с 50% наема на салона за периода, през който не работихме. Към настоящия момент съм на пълен месечен наем. Наблюденията ми за София са, че голяма част от наемодателите намалиха наемите, докато за провинцията това не беше така. Разбира се, ние не знаем колко вълни предстоят занапред и как ще върви нашия бизнес, но първоначално срещнахме разбиране от наемодателите, което ни помогна в трудния период.

Ще ви споделя аз какво направих в епидемичната обстановка – с моя екип професионалисти взехме решение и направихме ремонт на центъра, като инвестирахме само в материали, а самата услуга я договорихме на бартер. През този период обновихме центъра, създадохме и нужната дезинфекция за нашите клиенти, за да се чувстват сигурни и спокойни.

Друго, което искам да кажа по повод самата пандемия е, че аз не намалих цените на процедурите. Истината е, че цени лесно се намаляват в нашия бранш, но много трудно се вдигат. Това, което ние правим в нашия център, е при закупуване на пакет от терапии, клиентът получава ПОДАРЪК още една процедура. Винаги обсъждаме как клиентите ни да се чувстват доволни от направената инвестиция при нас съобразно услугата, която получават, без да намаляваме цената й. Намалявайки цената на дадена услуга, ние обезценяваме труда си, което не бива да се случва и всички трябва да се стремим да поддържаме цените в нашата сфера. Ще се опитам да го обясня така. Намалявайки цените на услугите в нашия център с 40-50% ние обезценяваме собствения си труд и работим на максимум за фирмите, от които сме закупили съответните козметични продукти и апаратура. Защото те вече са ни продали стоката и апаратурата си със съответната печалба и на каква цена ние самите ще продадем процедурата в нашето студио, тях не ги интересува. А ние сме тези, които трябва да реализираме добра печалба, за да можем да си купим спокойно нови продукти, да си платим вноските за апаратите (но да остане и за нас, иначе работим за фирмата, от която сме го купили). И не на последно място, да ни останат достатъчно средства за реинвестиция в нашия салон. Освен това, в краткото време, през което не работихме, на всички апарати в нашия център беше направена профилактика, за да сме сигурни, че апаратурата е изрядна и можем спокойно да предлагаме съответните процедури.

Как се аргументирате пред клиентите, които биха искали по-ниски цени на терапиите?

Винаги обръщаме внимание на нашите клиенти, че за да поддържаме отличната дезинфекция в помещенията, да работим с изрядна апаратура и продукти от най-висок клас, да спазваме интервала между записаните часове с оглед съхраняване на тяхното и собственото си здраве, няма как да работим на ниски цени. Освен това цените на консумативите и на продуктите нарастват и няма логика да намаляваме стойността на услугите, защото утре ще е невъзможно да инвестираме в следващата нова терапия или качествен апарат, в обновяване в центъра или в рекламни материали, с които трябва да информираме всички наши клиенти за въведените иновации.

Следва продължение…

900 1200 Асоциация на козметиците в България