КАК ДА СТРУКТУРИРАМЕ БИЗНЕСА СИ, ЗА ДА Е УСПЕШЕН – ЧАСТ I

Анелия Талиб е управител, собственик и козметик в Patricia & Amer Beauty Center, председател на Контролния съвет на АКБ. Г-жа Талиб е с икономическо образование и притежава магистърска степен по специалността „Счетоводна отчетност“ към УНСС. Предлагаме ви специално интервю с изключителен специалист, който разглежда козметиката от финансовата и икономическата й страна, и предоставя ценни съвети как да структурирате вашия бизнес, за да е успешен, дори и при епидемичната обстановка в момента.

Г-жо Талиб, какво е важно да знаят козметиците, ако салонът им е под наем?

Самата аз ползвам помещение под наем и моята препоръка е много внимателно да се подписват договорите за наем, да се четат предварително и да се обмислят всички клаузи, касаещи договорните отношения. АКБ работи в тясно сътрудничество с адвокат и бихме могли да насочим всеки член на асоциацията към коректен професионалист, който да му даде конкретни съвети, да прегледа всички документи във връзка с подписване на договор за наем или закупуване на помещение. Също така е желателно колегите да регистрират собствена фирма, за да разчитат на прецизни договори.

Съветът ми към всички козметици е: НЕ ПЕСТЕТЕ ОТ СЧЕТОВОДСТВО. Аз съм магистър счетоводител, но работя с оперативен счетоводител, който ежемесечно обработва моите документи, тъй като не разполагам с необходимото време по отношение на осигуровки и на информацията, която се предоставя на НАП. Да, аз описвам моите отчети, преглеждам ги ежемесечно, предоставям ги във вид, в който желая да бъдат обработени, но това го извършва оперативният ми счетоводител. Също така е важно да разберете, че дори да наемете добър счетоводител, вие самите трябва да сте отлично запознати с вашите приходи и разходи. Трябва да сте наясно с всичко, което касае документацията и финансите в салона ви, защото за всяко действие или бездействие отговорността пред закона е изцяло за ваша сметка.

Изключително важно е, когато решите да купувате помещение или апаратура да се консултирате с вашия счетоводител дали фирмата ви може да си го позволи съобразно предоставената финансова информация и кой е най-подходящият етап да го направите. Това означава коректни договори, коректна финансова страна на обслужване на документи и коректни партньори.

Защо е важно да разчитаме на коректни партньори при покупката на апаратура или професионална козметика?

Когато работим с конкретни и надеждни партньори, тогава разполагаме и с всички необходими документи за съответната апаратура, получаваме и фактури за доставка на консумативи за апаратите или за козметичните продукти. По този начин сме в състояние във всеки един момент да покажем и нашия приход. На всички клиенти, закупили определена терапия, пакет от процедури или подаръчни ваучери предоставяме касова бележка и така сме сигурни в услугата, която сме им предложили.

Искам да подчертая, че всеки от нас трябва да дава добър пример на колегите и да бъде коректен както към клиентите, така и към партньорите си.

Следва продължение…

1366 2048 Асоциация на козметиците в България