КАК ДА ИЗБЕРЕМ АПАРАТУРАТА ЗА КОЗМЕТИЧНИЯ САЛОН – ЧАСТ III

Представяме ви трета част от интервюто с г-жа Силвия Миланова, козметик с 37-годишен опит, която притежава задълбочени познания и огромен опит в работата си с лазерни, радиочестотни и други иновативни апарати.

 

Г-жо Миланова, какво ще посъветвате колегите си, които залагат на апаратура в нискоценовия клас?

Във всеки апарат са заложени строго определени параметри, които трябва добре да познаваме. Например и скъпите, и по-евтините лазерни апарати имат еднакви параметри, но екранът на високоценовия уред е 1 х 1,5 см, а на по-нискоценовия – 5 х 6 см, т.е. лъчът светлина, които се разстила върху кожата при скъпия апарат е концентриран и ефектът от него е съвсем различен от нискоценовия. При евтините апарати се получава разпилян лъч и резултатът е силно занижен, затова и заложените параметри са много важни. Освен това, през годините съм се убедила, че нискоценовите апарати не са придружени от точно описание и специални протоколи, по които да се правят процедурите. Да, ние виждаме съответните параметри, но изобщо не е ясно колко процедури са необходими, каква е продължителността на една терапия, през какъв период трябва да се правят сесиите и т.н. Налага се козметикът да проверява други апарати и на базата на своя опит да разработи протокол за терапия, за която не може 100% да е сигурен в резултатите.

Всяка лицензирана компания производител прави клинични изпитания, достатъчно дълги във времето и достатъчно сериозни, които гарантират сигурност, безопасност и ефикасност за клиентите. Това обаче не може да се каже за нискоценовата апаратура, закупена от различни сайтове, която пристига само със спецификации и параметри, а козметикът самостоятелно и на базата на своя опит трябва да разработи протоколите за работа. Но, за да създаде правилните работни протоколи, процедурите трябва да са изпитани върху достатъчно хора, т.е. ще измине поне една година, през която козметикът работи на сляпо върху клиентите. Това не е сериозно нито към мен самата като специалист с 37-годишен опит, нито към клиентите, които ми се доверяват.

В заключение какво бихте казали на своите колеги?

Важно е да се преборим с някои порочни практики, да има ясни правила в козметичния бранш, както и категорични разграничения в дейността на естетичните дерматолози и тази на козметиците. Изключително важно е АКБ да покаже и утвърди добрите козметични практики в България и ясно да се разграничим от колегите козметици, които си позволяват да навлизат в работата на естетичните дерматолози. Именно затова съм член и на АКБ – да подкрепя общата кауза и да регламентираме нашата дейност с ясни и категорични правила, да повишим нашата квалификация и да се занимаваме само с това, за което сме отлично обучени и компетентни като професионалисти.

567 756 Асоциация на козметиците в България