КАК ДА ИЗБЕРЕМ АПАРАТУРАТА ЗА КОЗМЕТИЧНИЯ САЛОН – ЧАСТ II

Продължаваме интервюто си с г-жа Силвия Миланова, козметик с 37-годишен опит, която притежава задълбочени познания и огромен опит в областта на лазерните, радиочестотните и други иновативни апарати.

 

Г-жо Миланова, подходящ ли е периодът за инвестиране в скъпа апаратура?

Намираме се в епидемична обстановка, затова е важно да запазим клиентите, които имаме в момента. Факт е, че някои колеги работят с 50% от капацитета си, други с 40% или 30% и трябва да сме много внимателни и търпеливи към клиентите си. Всички ние сме с различна психика, някои се страхуват повече, други по-малко, но всеки козметик трябва да докаже, че е отговорен и е взел необходимите предпазни мерки. Не бива да се сърдим на клиентите, които са малко по-страхливи и предпочитат да си отменят часовете, това е просто временно явление.

Съветът ми към колегите относно покупката на скъп апарат е да го направят, но единствено и само ако имат възможност, т.е. не плащат наеми и притежават спестени пари, тогава да – могат да ги вложат за обновяване на апаратурата или на самия салон. В противен случай, при този намален капацитет на клиентите, просто няма да са коректни не само към себе си, а и към фирмата от която закупуват апарата, защото в даден момент те няма да могат да плащат съответните вноски, които никак не са ниски. Ето защо, колеги, не си създавайте притеснения, които в момента не са ви необходими. Не е възможно при 30-50% капацитет на работа да купувате скъпи машини. ИЗЧАКАЙТЕ ПО-БЛАГОПРИЯТЕН МОМЕНТ И НЕ РАЗЧИТАЙТЕ, ЧЕ КОГАТО ЗАКУПИТЕ МНОГО СКЪП АПАРАТ, ПРОСТО ОТНЯКЪДЕ ЩЕ ВИ СЕ ПОЯВЯТ НОВИ КЛИЕНТИ. Истината е, че в момента трябва да разчитате на клиентите, които имате. Важно е да направите МАРКЕТИНГ дали в тази епидемична обстановка клиентите ви биха вложили повече пари за съответната процедура и дали ще имате достатъчна възвращаемост на вложените средства.

ВИНАГИ Е ДОБРЕ ДА СЕ ОБНОВИ АПАРАТУРАТА ИЛИ ДА СЕ НАПРАВИ РЕМОНТ НА САЛОНА, НО В РАМКИТЕ НА РАЗУМНИТЕ ГРАНИЦИ. Купувайки даден апарат и подписвайки съответния договор, четете внимателно с какво се ангажирате, защото е желателно да сте коректни както към фирмите вносители, така и към вашите клиенти. При закупуване на по-скъп апарат особено такъв, който ще трябва да изплащате, ви препоръчвам да консултирате подписването на договора с адвокат и да обсъдите възможността на погасяване на вноските с вашия счетоводител.

Как да се надгражда апаратурата в салона?

Когато работим с компании, които са здраво стъпили на пазара, ние можем да харесаме от една фирма няколко вида апарати, затова е важно да се консултираме с техните специалисти и да послушаме съвета им в кой точно апарат да инвестираме, за да възвърнем най-бързо вложените средства. Това е правило, независимо дали се намираме в епидемична обстановка или не. Но в условията на пандемия е още по-важно да внимаваме в какво влагаме средствата си.

ЗАПОМНЕТЕ – ПЪРВО СЕ КУПУВАТ АПАРАТИ, КОИТО НЕ ИЗИСКВАТ ГОЛЕМИ КОНСУМАТИВИ, ТЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ НАЙ-БЪРЗО И ВЪЗВРАЩАЕМОСТТА НА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА Е НАЙ-ГОЛЯМА. Когато почти сте изплатили този апарат, според вашите възможности можете да инвестирате във втори, след това – в трети и т.н. Най-трудна е възвращаемостта от апарати, изискващи големи консумативи, затова те се купуват последни. И нещо много важно – не може с ниски цени на процедурата да се изплаща скъпа апаратура. Затова – НЕ СВАЛЯЙТЕ ЦЕНИТЕ! Лесно ще обезцените труда си на 50%, обаче е много трудно след това да достигнете реалните си възможности. В случая просто обезценявате себе си като специалисти.

Защо не бива да се дублират апарати с еднакви функции?

Категорично това не е рентабилно. Например, ако имате радиочестотен апарат, който е закупен отдавна и чиито параметри са почти същите както на нов уред с фракционна радиочестота, трябва да намерите начин да се освободите от стария. Тези два апарата се припокриват и трябва да помислите върху новия, който притежава повече функции и по-добри качества. Преговаряйте с фирмата, от която сте закупили стария апарат за обратно изкупуване – у нас има фирми, които изкупуват стария уред, реновират го и го продават на други клиенти. А вие ще можете да направите следващата стъпка – да вложите в по-скъпа апаратура с повече функции. Препоръката ми е да не си затрупвате салона с ненужни апарати, защото и на една трета от цената да продадете стария уред, това всъщност е първата ви вноска за нова машина, която ще върши повече работа.

Очаквайте продължение…

ОЧАКВАЙТЕ! НАЙ-НОВАТА РУБРИКА НА АКБ: КОЗМЕТИЦИ – ТЪРСЯТ/ПРЕДЛАГАТ.

 

 

900 1200 Асоциация на козметиците в България