КАК ДА ИЗБЕРЕМ АПАРАТУРАТА ЗА КОЗМЕТИЧНИЯ САЛОН – ЧАСТ I

Силвия Миланова притежава завиден опит като козметик – 37 години, през които последователно, с много труд и обучения изгражда своята впечатляваща кариера в beauty бранша. В продължение на 10 години е управлявала собствен салон за красота в София. През последните 15 години работи към различни фирми – официални вносители на козметична апаратура в България, като презентатор и обучител за работа със съответните апарати. В момента е козметик в Patricia & Amer Beauty Center.

 

Г-жо Миланова, какво е важно да знае всеки козметик при избора си на апаратура?

Това, което мога да препоръчам на колегите от личен опит, е да закупуват апарати от фирми, наложили се на козметичния пазар и внимателно да проверяват параметрите им на работа. Опитът ми в различни компании ме научи, че трябва да работим с апаратура, предназначена единствено и само за козметици и винаги да се съобразяваме с нашата специалност, за която сме добре обучени. Изключително важно е козметикът много внимателно да слуша по време на обученията за работа с даден апарат, да записва и да задава своите въпроси, т.е. добре да опознае принципа на работа на съответния апарат, за да постига отлични резултати за своите клиенти.

Какво имам предвид? През последните две години години работя в Patricia & Amer Beauty Center като обикновен козметик и ми прави впечатление, че идват клиенти, които са си правили процедури за лазерна епилация в други салони със същия лазер, с който ние работим в салона и казват, че не са доволни от апарата. Не, лазерът е много добър, но явно в обучението за работа с апарата се скъсала някаква нишка между колегата козметик и обучаващия го, вероятно не всичко е било разбрано и процедурата не е била изпълнена правилно. Затова апелирам всички колеги много внимателно да слушат, да си водят записки по време на обученията, за да няма такива разминавания. Истината е,  че няма лошо произведена апаратура, има апарати, които ние не знаем как правилно да използваме. Независимо от това дали ще закупим по-евтин или по-скъп апарат, ТРЯБВА ДА СМЕ АБСОЛЮТНО НАЯСНО КАК ТОЧНО ДА РАБОТИМ С НЕГО, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ОТЛИЧНО КАЧЕСТВО НА УСЛУГАТА СПРЯМО НЕЙНАТА СТОЙНОСТ.

Освен това, когато апаратът даде някакъв дефект, защото все пак това са машини, утвърдените фирми на нашия пазар имат възможността веднага да реагират – ще ни донесат друг накрайник или оборотен апарат, за да не връщаме вече записалите се клиенти. Не е желателно да се оправдаваме, че апаратът ни се е повредил, фирмата след три седмици ще го поправи и т.н. Това е загуба на доверие от страна на клиентите ни, че сме заложили на апаратура, която не е особено качествена, а и ставаме зависими от самата фирма.

Защо трябва да се познават отлично параметрите на работа на даден апарат?

Когато отлично познаваме и се съобразяваме със съответните параметри на работа на даден апарат, ние винаги ще постигаме максимума на процедурата, а това ни гарантира доволни клиенти. Разбира се, важно е предварително да обясним на клиента какво точно да очаква от процедурата. В случаите, когато резултатът от терапията е доста по-голям от очакванията му, клиентът винаги ще е доволен. Ако обаче ефектът е по-малък, т.е. ние не сме му обяснили правилно докъде могат да се простират неговите очаквания, тогава се получава разминаване и клиентите остават недоволни. Категорично не е желателно да имаме недоволни клиенти, защото така снижаваме реномето на собствените си знания и умения.

Бих искала да подчертая, че ние сме козметици и не би трябвало да си позволяваме да надвишаваме нашите права и да навлизаме в областта на естетичните дерматолози. ЗАТОВА ПРЕПОРЪКАТА МИ Е ДА КУПУВАТЕ АПАРАТИ, КОИТО СА В ОБСЕГА НА ВАШИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Очаквайте продължение…

ОЧАКВАЙТЕ! НАЙ-НОВАТА РУБРИКА НА АКБ: КОЗМЕТИЦИ – ТЪРСЯТ/ПРЕДЛАГАТ.

567 804 Асоциация на козметиците в България