Как да избера на какъв форум, конференция или друго събитие да присъствам?

Понякога събитията, на които сме поканени за участие са наистина много, в някои от случаите се припокриват като дати на провеждане, ето защо е важно да знаем как да подберем тези, на които наистина искаме да присъстваме. Благодарение на моя над 20-годишен опит като редактор в областта на beauty индустрията и присъствието ми на изключително много събития, което е обяснимо поради естеството на работата ми, днес мога с увереност да обобщя как да изберете на кои форуми, конференции или други събития да присъствате и които наистина биха имали значение за вас и вашата практика.

Специални благодарности и на всички утвърдени козметици с над 20-годишен опит, които ми помогнаха със своите мнения и впечатления за форумите, на които са присъствали! А ето и кратките съвети, за да се ориентирате правилно на какви събития да присъствате:

  1. Предварително проверете програмата на събитието и дали обявените теми биха представлявали интерес за вас.
  2. Поинтересувайте се от биографията на лекторите – важно е да са ерудирани, отлично представящи съответната материя и дори визионери в своята област.
  3. Обърнете внимание на продуктовите презентации – ако са прекалено много в програмата, това едва ли ви е необходимо, освен ако не искате да си загубите времето. Защо? Защото обикновено работите с 2-3 или най-много 4-5 козметични марки, а днес можете да намерите съответната информация лесно, стига да ви интересуват дадени продуктови линии, професионални терапии или иновативни апарати. Освен това е достатъчно да се обадите на представителите на фирмата – официален вносител и те ще ви предоставят необходимата информация и дори ще дойдат във вашия салон да ви обучат за работа с продуктите или апаратурата.
  4. Ако в рамките на събитието се дава преимущество на определена марка, това не говори добре за организаторите. Защо? Защото в случая се подценяват останалите брандове, които също имат какви иновации да представят в момента на козметичния пазар.
  5. Преглеждайки програмата, вижте дали има не само обявени демонстрации, но и начини вие лично да се докоснете и да работите с продуктите или апаратурата, които ви се презентират. Това е изключително важно, за да добиете реална представа за представяните ви терапии, а също и за евентуалните резултати, които бихте постигнали за своите клиенти. А вашите клиенти държат на резултатите, нали?
  6. Добре е да избирате събития, в които има включени лекции и за мениджмънт и маркетинг. Това ще обогати вашите познания за бизнеса и в известна степен ще допринесе за вашата конкурентноспособност и развитието ви в beauty бранша.
  7. Проверявайте всичко, ако не искате да останете разочаровани в очакванията си. Установете точно за какво плащате и дали информацията, която ще получите си заслужава. Преценявайте дали специфичните квалифицирани обучения ви гарантират, че ще усвоите прецизно и в детайли не само теорията, а и практиката, т.е. дали след подобно обучение ще можете спокойно да предлагате и да извършвате съответната процедура във вашия салон.
  8. Ако сте начинаещи козметици, задължително обърнете внимание на надграждащите обучения по конкретна тема (напр. химичен пилинг), уверете се, че сте усвоили в детайли теорията и практиката, и след това преминете към следващата. Целта е да надградите знанията и уменията си и да сте в състояние да ги приложите на практика.

! И не на последно място – винаги задавайте въпросите, които ви интересуват на съответните лектори. Не се притеснявайте, всеки лектор е в състояние да отговори на въпросите, които ви вълнуват във връзка с конкретната тема.

Автор: Поли Манолова

800 571 Асоциация на козметиците в България