КЪДЕ ДА УЧА КОЗМЕТИКА?

Обръщаме се към вас, мили момичета (а защо не и момчета), които искате да изучавате професията козметик.

Преди да потърсите курс по козметика, отговорете си на следните въпроси:

 1. Защо искам да стана козметик?

а) Защото козметиците печелят много пари.

б) Защото обичам да се грижа за хората – за красотата и хармонията на лицето и тялото.

в) Защото искам да превърна в професия в това, което обичам – да се грижа за хората, за красотата и хармонията на лицето и тялото.

 1. Обичам ли да контактувам непрекъснато с много хора?
 2. Мога ли винаги да обгрижвам своите клиенти на 100%, да бъда мила и вежлива, усмихната и всеотдайна, състрадателна, да изслушвам техните проблеми, без да ги споделям с други, да се усмихвам, когато съм тъжна, да не натоварвам клиентите с моите проблеми, защото те са дошли при мен, за да релаксират…

Ако вие искате да превърнете в професия това, което обичате (да се грижите за хората, за красотата и хармонията на лицето и тялото), обичате да контактувате всекидневно с много хора и можете да обгрижвате своите клиенти, независимо от вашите проблеми и настроения, тогава потърсете ДОБЪР КУРС ЗА КОЗМЕТИК.

За да разберете дали един курс за козметик е добър, проверете следните неща:

 1. Фирмата, която предлага обучението, има ли действаща лицензия в НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение). Проверете в регистъра на центровете за професионално обучение на официалната старница на НАПОО: https://www.navet.government.bg/bg/registar-na-tsentrovete-za-profesiona/
 2. Продължителността на обучението. Трябва да знаете, че изискването за редовна форма на обучение за втора (най-ниската) степен на професионална квалификация е 660 учебни часа, 40% от тях са теория и 60% практика. Изискването за задочна форма на обучение е 330 учебни часа. Пресметнете: 5 дни в седмицата по 6 учебни часа = 30 учебни часа. 4 седмици Х 30 учебни часа = 120 учебни часа на месец. 660 учебни часа: 120 = 5,5 месеца!!! Продължителността на курса редовно обучение трябва да е не по-малко от шест месеца, а на този в задочна форма – не по-малко от три месеца!
 3. Какво се изучава в курса – във всички случаи обучението (втора и трета квалификационна степен) трябва да отговаря на ДОС (държавни образователни стандарти) за специалността козметика: https://www.navet.government.bg/bg/media/kozmetik1k.pdf

Освен дисциплините за специалността козметика, се изучават и такива, касаещи общата професионална и отраслова подготовка на курсиста. Ето и какво трябва да е включено в обучението по специалност „Козметика“: Биология, анатомия и физиология на човешкото тяло. Анатомия и физиология на кожата. Основни познания за болестите по кожата. Алергични реакции. Работа с оборудване с козметично приложение. Козметични услуги: козметични и разкрасителни процедури за поддържане кожата на лицето и тялото; козметични грижи за ръцете и ходилата; козметични масажи на лице и тяло; процедури с козметично-разкрасителен ефект за хармония и релакс. Техники за работа с декоративни козметични продукти – грим и поставяне на обеци. Методи за отстраняване на нежелано окосмяване – беазпаратни и апаратни. Практическото обучение на курсистите трябва да завърши с производствена практика, която като продължителност е съответно минимум 60 учебни часа за редовна форма на обучение и 30 учебни часа за задочна (за 2-ра СПК). В края на обучението курсистите се явяват на държавен изпит по теория и практика по професията козметик и след като издържат изпита, получават свидетелство за професионална квалификация. С Удостоверение се завършва обучение по част от професията. С този документ не се придобива квалификационна степен!

 1. С каква козметика работят курсистите. Важно условие е да се работи с широка гама професионални козметични продукти, с които да се покрият изискванията за обучение за работа с различните видове, фототипове и състояния на кожата. Абсолютно недостатъчно и непрофесионално е курсистите да разполагат по време на учебната практика само с почистващо мляко, тонизиращ лосион, една или две маски, олио за масаж и някакъв крем…
 2. Каква е апаратурата и оборудването в центъра. Днес не е достатъчно в края на обучението си курсистът да може да работи само с пароозонатор, четков пилинг, йонофореза и д’Арсонвал, нали?
 3. Кои са преподавателите: каква е тяхната квалификация, какъв е техният стаж не само като козметици, но и като преподаватели.
 4. Кой е завършил този курс, потърсете контакт с бивши курсисти. Потърсете в мрежата мнение за центъра. Попитайте опитни козметици за съвет.
 5. Цена на курса: ако преподавателите са квалифицирани специалисти със стаж, работи се със среден или висок клас козметика, апаратура и оборудване и се спазват точно часовете на програмата, цената на курса не може да е ниска. Внимавайте с офертите – в много случаи в обявената цена на курса не са включени учебни материали, работно облекло, козметични продукти и консумативи за практика, както и явяването на държавен изпит по теория и практика…

И така, помислете дали е реално курсове да предлагат обучение за един или два месеца. След като 60% от обучението е практическо, реално ли е да запишете курс дистанцонно обучение? Какво ще покрие цената на курс 500-1000 лв. – качествено и професионално обучение, консумативи, заплата на преподаватели, учебни материали… Все пак центровете за професионално обучение са търговски дружества и е нормално в края на всеки курс да имат процент печалба, иначе ще фалират.

Трябва да знаете, че след като завършите курса, сте длъжни да продължите да се обучавате. Защото козметиката е бързо развиваща се сфера и в момента, в който спрете да се обучавате и развивате, не следите тенденциите в бранша, вие се обричате на провал.

Скъпи кандидат курсисти, знайте, че да се грижиш за красотата и хармонията на човешкото тяло е най-прекрасната професия и искрено ви желаем успех!

Автори:

Силвия Станулова, директор на ЦПО към Селект Козметикс ЕООД – Училище по козметика Selvert, София, ул. Миджур 15

Лилия Паскова, директор на ЦПО към Аура-Л ООД, Варна, ул. Хаджи Стамат 31

580 400 Асоциация на козметиците в България