ЕКСКЛУЗИВНО за АКБ!

На 20 януари 2021 г. в ЦПО „Училище по козметика Selvert Bulgaria“ се проведе изпит по практика за козметици. За първи път член на АКБ – Поли Ангелова, козметик с 27-годишен опит и собственик на козметично студио Vital Sun Centre, е в изпитна комисия на ЦПО. Представяме ви ексклузивни интервюта с г-жа Силвия Станулова, директор на ЦПО „Училище по козметика Selvert Bulgaria“ и г-жа Поли Ангелова, утвърден професиналист в beauty бранша, както и мненията на завършилите успешно курса млади дами, които тепърва поемат по прекрасния, но и нелек път на професията КОЗМЕТИК.

 

СИЛВИЯ СТАНУЛОВА: „СЪЗДАДОХМЕ ИСТИНСКА ШКОЛА“

Г-жо Станулова, бихте ли представили ЦПО „Училище по козметика Selvert Bulgaria“?

ЦПО към „Селект Козметикс“ ЕООД е създаден в началото на 2007 г. Нашата цел и тогава, и сега, е да осигурим качествено обучение за професията козметик. Горди сме, че за тези 14 години успяхме да създадем истинска школа. Провеждаме малки, бутикови курсове от максимум 4 курсисти, на които нашите преподаватели, обръщат индивидуално внимание ежеминутно. Преподавателите ни са висококвалифицирани специалисти в своята област: д-р Белчева преподава анатомия и физиология, аз съм магистър биотехнолог и преподавам теоретичните дисциплини, свързани с козметичните продукти. Всички козметици, преподаватели в нашия център, са с дългогодишна практика по специалността и с висше образование – бакалавър по специалността: Боряна Драганова и Маргарита Петрова са медицински козметици, завършили в Медицинска академия, филиал Враца, като Боряна в момента е втора година студент – магистратура медицинска козметика, Ина Игнатовска – медицинска сестра. Тъй като сме официални дистрибутори на високия клас професионална козметика Selvert Thermal, по време на курса, който е с продължителност 6-7 месеца, курсистите имат възможност да работят с всички наши продукти (повече от 120) и да се запознаят с клиентските продукти – за поддържане у дома.

Така, в края на курса, курсистите имат не само уменията да извършват масажи на лице и тяло, редица козметични процедури с професионални продукти и апарати (почистване, хидратация, регенерация, лифтинг, избелване, себорегулация, моделиране на фигурата и т.н.), но и да предлагат подходящата домашна грижа за своите клиенти. Повече от 90% от нашите курсисти намират работа в рамките на 6 месеца след завършване на курса. И знаете ли кое е най-радостното и доказателството за това, че наистина сме създали школа? Наши бивши курсисти, които имат вече собствени салони, наемат за свои служители отново наши курсисти!

Защо решихте да поканите в изпитната комисия член на АКБ?

Аз, като управител на „Селект Козметикс“ ЕООД и директор на ЦПО, съм един от учредителите на АКБ. Логично е да държа на съвместното сътрудничество с Асоциацията на козметиците в България. Вече казах, че нашият център е на 14 години, през които целта ни винаги е била да се създават качествени кадри и сега виждам в лицето на АКБ истински съмишленици. В последните години се появиха много професионални центрове, които обещават за 1-2 месеца да обучат абсолютно начинаещи и да им осигурят втора, а някои дори и трета професионална квалификационна степен! Ако обучението наистина е качествено и се провеждат минимум 660 учебни часа (както изисква Държавният образователен стандарт за 2-ра степен) – това е напълно невъзможно! Сметнете как за 2 месеца ще се проведат 660 часа обучение?! Това е и причината да поканим представители на АКБ за членове на изпитната комисия за държавния изпит в частта му по практика – да видят какво знаят и могат момичета, обучавани 6 месеца.

Какво е мнението ви за представянето на курсистите по време на изпита – теория и практика?

Обучението е двустранен процес: ние даваме всичко от нас на нашите курсисти, но и те трябва да имат капацитета да поемат подадените знания и умения. Обикновено резултатите са прекрасни – и ние, и курсистите сме доволни от добре свършената работа. Понякога, дори и много рядко – нещата не се получават така добре, както ни се иска, защото отсрещната страна не е достатъчно мотивирана. Но тези четири момичета – те са невероятни! Мога само да кажа, че на следващите ни курсисти ще им е много трудно, защото Анита, Катерина, Кристияна и Ронита вдигнаха летвата много високо! Това са козметици, които могат веднага да започнат работа. Не казвам, че всичко знаят и умеят, защото в тази професия трябва непрекъснато да се учи, но те са готови професионалисти.

Очаквайте продължение…

3264 2448 Асоциация на козметиците в България